2013. október 13., vasárnap

Szén-zációs bonsai?




Mi köze a szénégetőnek a bonsaihoz? Nem sok. Ha csak nem annyi, hogy tőle van a szén, amit a talajhoz, a bonsai ültetőközegéhez kevertünk. Szenet? Igen, szenet. Hogy mire is jó ez? Nem újdonság, sőt sokak által tudott dolog, hogy a szén egy nagyon jó bonsai ültetőközeg adalék. Előnye, hogy tartósan lazítja a talajt, segíti a mikorrhiza gombák optimális jelenlétét és némi fertőtlenítő hatást is kifejt. Különösen ajánlott Pinus, Picea félék földjéhez keverni. Természetesen minél apróbb szeműt használjunk, vagy készítsünk, mert a legapróbb szemcsenyagyság sem tud túl kicsi lenni belőle.

Szén, akadama, kiryu, ezekből kevertünk. Az ültető közeg ebben a formában bírja azt, amit egy fenyő átültetési igénye feltételül szab. Mivel a fenyőket nem ültetjük át túl gyakran, esetenként két - három - öt évig is bírnia kell a közegnek a telet, illetve a fenyő bonsainak a közeget. Erre megfelelő a fent említett szén+akadama+kiryu keverék.

Bonsai és bonsai tál


Köztudott, hogy a fenyő bonsaiokhoz földszínű, mázatlan (matt) bonsai tálakat illik választani (ez alól csak a penjingek kivételek). Azonban ezek között az un. mázatlan bonsai tálak között is több féle szín és szín árnyalat létezik (világos és sötétbarnák, vörösesbarnák, vörösek, szürkék, barnásszürkék...). Nincs szabály arra, hogy melyik színt melyik bonsaihoz válasszuk. A döntéshez legnagyobb segítséget előképekből meríthetünk, bár egy rutinos bonsai kertésznek nem lehet gond a tálválasztás.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése