2011. november 7., hétfő

JUNIPERUS PRE - BONSAIBÓL BUNJIN, ELSŐ ALAKÍTÁS

A MARCZIKA BONSAI STUDIÓBAN  a bonsai stílusainak, a bonsaistílusok jellemzőinek kérdéseit igyekszünk körüljárni, legyen szó pre - bonsairól, vagy készbonsairól. Szeretnénk a jövőben többször is jelentkezni ebben a témában. Ezen írásban egy bonsaialakítást láthattok, mely a bunjin, vagy literati stílus jegyében történik.

Bunjin. Szinte megfoghatatlan bonsai stílus. Nehéz volna precízen körül írni, hogyan lehet jól eltalálni egy "irodalmi" stílusú fa hangulatát. Hogy mely ponton, milyen ismertetőjegy megjelenése esetén érjük tetten ezt a nemes és közkedvelt bonsai stílust, az nem minden esetben definiálható pontosan.
  Mint ahogy minden művészeti értelemben vett stílushoz stílusjegyeket rendelünk - definiálandó az adott stílust, a "bunjinhoz" is tartoznak, kötődnek megjelenítendő hangulatközvetítő formaelemek, még akkor is, ha esetében gyakran előfordul, hogy a stílusjegy egyetlen motívumában jelenti meg magát a stílust. Az sem ritka, hogy az egyes stílusjegyek (mint például a jin, shari, csavarodott törzs, stb...) az alakítás közben eszközzé válnak és önmagukban is képesek kifejezni a bunjin stílus egyik fő filozófiai és esztétikai elemét, a magányosan élő, a szélsőséges időjárási viszonyok által való meggyötörtség  érzetét. Ezek a sok esetben kaotikusnak tűnő részletek azok, amik mentén kirajzolódik egyfajta határvonal az egyes bonsai stílusok közt. 

Az alábbi képen látható boróka már az alakítás kezdete előtt rendelkezik egy sor olyan tulajdonsággal, melyekből kiindulva kialakítható egy modern hangulatú bunjin bonsai. Karcsú, filigrán törzs, mozgalmasan egymásba érő ívekkel és rajzos vonalvezetéssel. A törzsön shari fut végig, melyet számos jin tagol.







A törzs tanulmányozása után, világossá válik, hogy a jelenlegi beültetés nem ad optimális egyensúly érzetet a szemnek. Kb. 45°- os döntés után hat természetesnek a megjelenés és alakul ki az egyensúly érzet. A jelenleg még rendezetlen lombkorona nem csak túl átláthatatlan, de ki is takarja a törzset, nem engedi látni azokat a részleteket, amiket érdemes megmutatni, amik előnyei ennek a fának. Nyilvánvaló, hogy az ágszintek kialakításához erőteljesen kell majd drótozni.




Még az alakítás előtt szükséges alaposan megtisztítani a törzset, az ágakat és minden részletet. A fenyőkkel ellentétben, a borókáknál nem hat jól a kérgesedés látványa. A növekedés következtében folyamatosan leváló kéregdarabok a borókán rendezetlen, elhanyagolt hatást keltenek. Nem beszélve arról, hogy kitűnő búvóhelyként szolgálnak számos kártevőnek. A lehámló szürkés kéreg a borókák törzsén sokkal inkább koszosnak hat, mint idősnek.




A vastagabb kérges részeket bonsaikés segítségével eltávolítjuk a törzsről, vigyázva a legalsó rétegre, hogy az sértetlen maradjon. A kést inkább úgy használjuk mint egy spaklit, hogy elkerülhessük a törzs szükségtelen összeszabdalását. Mikor a nagyobb, könnyen leváló kéregrészektől megtisztítottuk a növényt, következik a drótkefés tisztítás.



A drótkefés tisztítás nem csak praktikai okokból alkalmazandó. Esztétikusabb és kompaktabb látványt nyújt az így végigtisztított törzs. Tisztítás közben az élő és a holt rész, expresszív kontrasztot alkotva különül el egymástól. 





Tisztítás után áttekinthetőbb állapotú lett a lombkorona. Újra átnézzük, átgondoljuk mely ágakat merre alakíthatjuk. Válogatunk, mely ágakból képezhetünk ágszinteket, mely ágak feleslegesek. Nem feltétlenül az idősebb ágakat tartjuk meg. Sok esetben egy fiatalabb de erősebb ággal hosszútávon többre megyünk, mint egy legyengült, satnyább ággal.





Az ágvégeket kiterítjük, majd a belső és a felesleges hajtásokat kivágjuk, kicsipkedjük. Így rendezettebb és kezelhetőbb állapotba hozzuk az ágvégeket. Könnyebb lesz drótozni és természetesebb ágrendszerként hat az ágvégek együttese.


Drótozásnál érdemes figyelni néhány alapvető dologra. A drótok ne keresztezzék egymást. Ne legyenek túl szorosan feltekerve az ágra. A drótozott ág hajlítását lassan végezzük, ne hirtelen mozdulatokkal, így kisebb az esély arra, hogy alakítás közben megroppan az ág, netalán el is törik.








Az első alakítás befejezését egy tavaszi átültetés fogja követi. Valószínüleg a drótokat egy év múlva már le kell vágni az ágakról, mivel erőteljes növekedésű ez a boróka. Ekkor még valószínüleg nem fognak tökéletesen beállni az ágak bár biztos, hogy nagyon mutatós lesz lombkoronája. A kiállítási minőség érdekében jövőre újradrótozzuk, azután már vélhetően rendesen beállnak az ágak a kívánt formában. Felhőalakú matt mázatlan tálba helyezzük, közegnek pedig akadama, kyriu és lávakő granulátum keverékét használjuk. A növény tápanyag utánpótlását biogolddal oldjuk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése